Το κλασικό στέκι πάνω στη θάλασσα του Κολυμβαρίου, δυο βήματα απ’ τα Χανιά, περνά τη δεύτερη νιότη του με τον ταλαντούχο σεφ Γιώργο Καπενεκάκη στα ηνία της κουζίνας, να μετατρέπει τους θησαυρούς που συγκεντρώνουν τα οικογενειακά ψαράδικα, σε μερακλίδικες λιχουδιές.

Μπορεί το όνομά της να ταξιδεύει το αυτί σε λιμάνια εξωτικά και απομακρυσμένα, η γεύση της φημισμένης αυτής ψαροταβέρνας της Κρήτης, όμως, είναι πέρα για πέρα ελληνική. Είναι η γεύση της κρητικής θάλασσας, η γεύση των εκλεκτών ψαριών που συγκεντρώνονται εδώ καθημερινά κι ολόφρεσκα από ψαράδικα της οικογένειας Καπενεκάκη, η γεύση που έχει κάνει την Argentina σημείο αναφοράς στη χανιώτικη ψαροφαγία εδώ και πάνω από 30 χρόνια.

 

Αυτή τη γεύση, με την οποία έθρεψε τον ουρανίσκο του από μικρό παιδί, την είχε για μπούσουλα ο Γιώργος Καπενεκάκης σε όλη του τη διαδρομή, από το οικογενειακό εστιατόριο στις μεγάλες σχολές μαγειρικής κι ύστερα σε εμβληματικά καλοφαγικά brands όπως το γειτονικό “Elounda Mare”, η αθηναϊκή “Hytra”, κι ακόμη παραπέρα το γαλλικό “L’ Ortolan” στο Reading της Μεγ. Βρετανίας. Κι είναι αυτή η γεύση που τον γύρισε πίσω, εκεί όπου ξεκίνησαν όλα: την Argentina.

 

Λίγο έξω απ’ τα Χανιά, στο ήσυχο Κολυμπάρι, σε μια αυλή που χαζεύει το πέλαγος της Κρήτης και το λιμανάκι του χωριού, το Argentina αποτελεί συνώνυμο της θαλασσινής φρεσκάδας εδώ και δεκαετίες. Με την επιστροφή του Γιώργου Καπενεκάκη στην κεφαλή της οικογενειακής επιχείρησης, όμως, το ιστορικό καλοφαγικό στέκι έχει περάσει στη νέα του εποχή, με νέες ιδέες να εμπλουτίζουν τα κλασικά φαβορί, και την εκλεκτή πρώτη ύλη να παραμένει πάντα η γευστική αιχμή.

 

Έτσι, το τραπέζι ανοίγει με τα best seller ντακάκια αχινού, πλάι σε ζουμερά σχαρίσματα και αέρινα τηγάνια πλασάρονται πιάτα όπως το καπνιστό καλαμάρι, ή ο μπακαλιάρος με σταμναγκάθι, ενώ παραδοσιακά μαγειρέματα σαν το κρασάτο χταπόδι και τη γεμιστή σουπιά πλουτίζονται από ευρηματικά πιάτα ημέρας, στα οποία ο σεφ φροντίζει να αναδείξει με τον καλύτερο τρόπο την ψαριά που φτάνει εδώ σπαρταριστή, σε καθημερινή βάση.

https://www.athinorama.gr/afieromata/pasxa-2023/3014790/argentina-psarofagia-a-la-kritika/